widzi Wam się ?
widzi nam się
FAQ  ::  Szukaj  ::  Użytkownicy  ::  Grupy  ::  Galerie  ::  Rejestracja  ::  Profil  ::  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ::  Zaloguj


Sól

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum widzi Wam się ? Strona Główna » Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maruda
Swojak



Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 1532
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/6
Skąd: nie wiem, bocian był pijany.
Płeć: chłop

PostWysłany: (Kwiecień 21, 2010, 9:46 am);    Temat postu: Sól

[link widoczny dla zalogowanych]
"Ograniczanie ilości soli miałoby być rozłożone na wiele lat, dzięki czemu konsumenci nie wyczuliby nagłej zmiany smaku mięsa, sosów, pieczywa i tysięcy innych produktów.

W ciągu ostatnich 30 lat ilość soli w przetworzonej żywności oraz w posiłkach oferowanych w barach i restauracjach znacznie wzrosła. Tylko niektóre firmy zdecydowały się dobrowolnie ograniczyć zawartość tej substancji.

Tymczasem, nadmiar soli jest przyczyną poważnych chorób serca i układu krążenia. Według lekarzy, zmniejszenie o 3 gramy dziennego spożycia soli uratowałoby w Stanach Zjednoczonych przed śmiercią dziesiątki tysięcy osób. Jednak ludzie mają wrodzone przywiązanie do soli. Wiele badań wykazało, że produkty mniej słone powszechnie uważane są za mniej smaczne.
"

Solone ziemniaki, solone jajka solony ryż. Ja od pewnego czasu unikam (staram się) solenia i spożywania soli. Czuje się z tym dobrze usmiech)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maluszek
Aktywista
Aktywista



Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto Wielkiej

PostWysłany: (Kwiecień 21, 2010, 4:35 pm);    Temat postu:

Ja używam mało soli. Wiem, że działa źle i dlatego ograniczam ją samą w sobie, ponieważ wiele przypraw ma dodatkowo w swoim składzie sól. Zamiast soli wolę użyć innych, mocnych przypraw, takich jak pieprz, curry czy kardamon.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vkimi
Prezes



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 3717
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z miasta
Płeć: chłop

PostWysłany: (Kwiecień 21, 2010, 5:31 pm);    Temat postu:

kiedyś dawno dawno temu gdy nie było lodówek mięso trzymało się w soli (nie psuło się)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martucha
Dyrektor



Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 1837
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: od Prusów

PostWysłany: (Kwiecień 21, 2010, 5:49 pm);    Temat postu:

vkimi napisał:
kiedyś dawno dawno temu gdy nie było lodówek mięso trzymało się w soli (nie psuło się)


dziś też się pekluje, zwłaszcza przed wędzeniem..Nie ma to jak swojska wedzonka i kiełbasa domowego wyrobu...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maruda
Swojak



Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 1532
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/6
Skąd: nie wiem, bocian był pijany.
Płeć: chłop

PostWysłany: (Kwiecień 21, 2010, 10:43 pm);    Temat postu:

vkimi napisał:
kiedyś dawno dawno temu gdy nie było lodówek mięso trzymało się w soli (nie psuło się)

to prawda sól jest ważna. I Maluszek ma rację: spożywamy jej stanowczo za dużo

np: solimy ziemniaki do obiadu z solonym mięsem schabowym z "małosolnymi" ogórkami (w których jak na ironie jest w pierony soli). Prócz tego rankiem jajka na miękko w którym każdy kęs jest solony...

Co do mięsa pamiętam jak moja babcia i prababcia z racji tego że nie miały prądu mięso, nabiał, spuszczały do studni głębinowej lub trzymały je w tzw ziemiankach, pomiędzy kamieniami.


Ostatnio zmieniony przez Maruda dnia (Kwiecień 21, 2010, 10:44 pm);, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vkimi
Prezes



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 3717
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z miasta
Płeć: chłop

PostWysłany: (Kwiecień 25, 2010, 12:02 pm);    Temat postu:

ale jak tak patrzeć to do wszystkiego można się przyczepić, do nawozów, chloru, sztucznych składników dodawanych i w ogóle..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maruda
Swojak



Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 1532
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/6
Skąd: nie wiem, bocian był pijany.
Płeć: chłop

PostWysłany: (Kwiecień 26, 2010, 10:47 am);    Temat postu:

To prawda. W tedy byśmy nic nie jedli. Moim zdaniem warto jednak zastanowić się czasem co jest nasza potrzebą a co nawykiem... oczko.
"Nadużywanie soli kuchennej jest jednym z czynników wpływających na powstawanie tzw. chorób cywilizacyjnych jak np. nadciśnienie tętnicze. Wyniki badań epidemiologicznych wskazują na związek nadmiernego spożycia sodu z nadciśnieniem tętniczym. W randomizowanych badaniach na każde 100 mmol (2,3 g) zmniejszonej dziennej podaży sodu ciśnienie skurczowe obniża się o 4–6 mmHg[2]. Zgodnie z zaleceniami AACE, pacjenci z nadciśnieniem lub ciśnieniem wysokim prawidłowym powinny ograniczyć dzienne spożycie sodu do mniej niż 3 g dziennie[3]. PTNT zaleca spożycie do 6 g soli kuchennej na dobę (co odpowiada 2,3 g sodu)[4], a ESC/ESH < 3,8 g chlorku sodu (1,5 g sodu) lub przynajmniej < 5 g NaCl (< 2 g sodu)"
źródło: Ciocia wikipedia

6 gram? Hmm. to chyba jedna szczypta soli oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vkimi
Prezes



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 3717
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z miasta
Płeć: chłop

PostWysłany: (Kwiecień 26, 2010, 8:41 pm);    Temat postu:

stary, zastanów się co robi z Tobą piwo a potem pytaj innych o zastanowienie się nad czymś oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maruda
Swojak



Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 1532
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/6
Skąd: nie wiem, bocian był pijany.
Płeć: chłop

PostWysłany: (Kwiecień 26, 2010, 11:22 pm);    Temat postu:

łę? XD
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vkimi
Prezes



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 3717
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z miasta
Płeć: chłop

PostWysłany: (Maj 4, 2010, 7:17 pm);    Temat postu:

nie łę tylko tak oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Amy
Swojak



Dołączył: 24 Kwi 2007
Posty: 3083
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: ;)
Płeć: dziewczę

PostWysłany: (Maj 7, 2010, 4:40 pm);    Temat postu:

ja lubię sobie posolić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martucha
Dyrektor



Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 1837
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: od Prusów

PostWysłany: (Maj 7, 2010, 6:56 pm);    Temat postu:

Ja też!
Właśnie zajadam słonecznik solony... mniam usmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum widzi Wam się ? Strona Główna » Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
  ::  
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group   ::   template subEarth by Kisioł. Programosy   ::  
Regulamin