widzi Wam się ?
widzi nam się
FAQ  ::  Szukaj  ::  Użytkownicy  ::  Grupy  ::  Galerie  ::  Rejestracja  ::  Profil  ::  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ::  Zaloguj


W miarę szybkie, w miarę proste i w miarę jadalne
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum widzi Wam się ? Strona Główna » Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tirevel
Gość






PostWysłany: (Luty 11, 2007, 11:15 pm);    Temat postu: W miarę szybkie, w miarę proste i w miarę jadalne

Zdarza się, że ni stąd ni zowąd okazuje się, że za pół godziny wpadnie do Ciebie znajomy/a, najczęściej w stanie surowym (czyt. bez obiadu i bez widoków na obiad w przeciągu najbliższych kilku godzin). Trza by było człeka czymś nakarmić. No właśnie, tylko czym?

Zachęcam do podawania przepisów na w miarę szybkie i w miarę nieskomplikowane dania (pomińmy nieszczęsną jajecznicę, bo to chyba każdy potrafi zrobićoczko )

Jako iż mój temat i że jakoś upodobałam sobie dział kulinarny, podzielę się pierwsza oczko

Langosz - potrawa przybyła z Węgier, ma tam status fast-foodu; sprzedawana w budkach ulicznych jak u nas kukurydza czy hot-dogi. Zetknęłam się z tym po raz pierwszy w Debrecenie i muszę przyznać, że jest to całkiem niezłe i przy tym sycące. Robi się toto podobnie jak racuchy.

Składniki:

40dkg mąki pszennej
2-3 spore ziemniaki, ugotowane i utłuczone
3 dkg drożdży
szklanka letniego mleka
cukier
sól
olej

Drożdże trzeba rozrobić z 1/2 szklanki mleka i odrobiną cukru. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski, wlewamy do tego drożdże, dodajemy tłuczone ziemniaki i łyżkę oleju, resztę mleka, średnią szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Posypujemy je mąką i zostawiamy pod przykryciem - przepis podaje, że na godzinę, ale jeśli dodajesz gorące ziemniaki, to wystarczy ok. 20 minut. Po odstaniu ciasto powinno powiększyć swoją objętość i stać się puchate - jak przystało na ciasto drożdżowe. Następnie formujemy z ciasta cienkie, okrągłe placki (wielkości dłoni lub - jeżeli dacie radę - wielkości patelni, na której smażycie) i smażymy je na złoto w głębokim tłuszczu - przed przewróceniem na drugą stronę pod przykryciem, potem już bez. Trzeba uważać, bo łatwo je przypalić.

Langosze podaje się posypane tartym serem żółtym lub posmarowane rozgniecionym czosnkiem bądź masłem czosnkowym, zresztą - można kombinować oczko
Powrót do góry
vkimi
Prezes



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 3717
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z miasta
Płeć: chłop

PostWysłany: (Luty 12, 2007, 5:58 pm);    Temat postu:

nie wystarczy kanapka?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tirevel
Gość






PostWysłany: (Luty 12, 2007, 8:00 pm);    Temat postu:

Kanapki na obiad?
Powrót do góry
vkimi
Prezes



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 3717
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z miasta
Płeć: chłop

PostWysłany: (Luty 13, 2007, 7:52 am);    Temat postu:

no i co?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Reindeer
Serwis



Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 1534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto szkła

PostWysłany: (Marzec 9, 2007, 10:51 pm);    Temat postu:

Kumpel kiedyś opracował podróżny zestaw obiadowy: snickers + banan usmiech

Od siebie do przepisów na coś szybkiego i prostego dodam ser panierowany.

W mojej wersji wyglada toto tak: bierzemy gruby plaster sera, obtaczamy w jajku i bułce (kilka razy, na zmianę) a potem rzucamy to na patelnię a obok wylewamy resztki jajka pozostałe po panierowaniu (co się będzie marnowaćusmiech). Po kilku minutach ser jest gotowy. Można go podać w wersji obiadowej lub wsadzić do bułki (razem z jajkiem) i dołożyć surówkę.

W Czechach widziałem jak ser smażyli w głebokim oleju. Może kiedyś przetestuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tirevel
Gość






PostWysłany: (Marzec 9, 2007, 10:58 pm);    Temat postu:

A, dobra rzecz, dobra rzecz. Ale jak byliśmy w Zwardoniu (jak się nazywało to miasteczko po słowackiej stronie?!), to wzięłam smażony pleśniowy - niestety okazało się, że pod nazwą pleśniowego krył się tylko camembert. Ciekawe, jak by smakował smażony rokpol?
Powrót do góry
Reindeer
Serwis



Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 1534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto szkła

PostWysłany: (Marzec 9, 2007, 11:01 pm);    Temat postu:

A camembert to nie pleśniowy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tirevel
Gość






PostWysłany: (Marzec 9, 2007, 11:13 pm);    Temat postu:

Plesniowy, ale nie błękitny. Ja lubię takie jak rokpol, lazur...te co się kruszą i mają błękitnawe gniazda wewnątrz. Camambert jest zbyt mdły do smażenia.
Powrót do góry
vkimi
Prezes



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 3717
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z miasta
Płeć: chłop

PostWysłany: (Kwiecień 17, 2007, 7:17 am);    Temat postu:

zagotowane mleko dodać do poszarpanej bułki i kawałka masła. To V jadł dzisiaj na śniadanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tirevel
Gość






PostWysłany: (Kwiecień 17, 2007, 9:18 am);    Temat postu:

Bułka z masłem to jak najbardziej, ale gotowanego mleka bym raczej nie wypiła....
Powrót do góry
vkimi
Prezes



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 3717
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z miasta
Płeć: chłop

PostWysłany: (Kwiecień 17, 2007, 2:34 pm);    Temat postu:

a nie gotowane pijesz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vkimi
Prezes



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 3717
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z miasta
Płeć: chłop

PostWysłany: (Kwiecień 17, 2007, 3:20 pm);    Temat postu:

cebula + masło + kaszanka + ziemniaki + ogórki zielone + śmietana (% pow. 12) ....... co z tego wyjdzie mówić nie trzeba.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tirevel
Gość






PostWysłany: (Kwiecień 17, 2007, 4:01 pm);    Temat postu:

Jak się trafi, to tak, najczęściej na wakacjach. Prosto z udoju...

Brzmi ciekawie, zwłaszcza kaszanka i ogórki ze śmietaną.

Nie polecam szpinaku gotowanego bez przypraw, którym niestety chwilowo się żywię.
Powrót do góry
vkimi
Prezes



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 3717
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z miasta
Płeć: chłop

PostWysłany: (Kwiecień 17, 2007, 4:51 pm);    Temat postu:

Tirevel napisał:
gotowanego mleka bym raczej nie wypiła....


Tirevel napisał:
tak, najczęściej na wakacjach. Prosto z udoju...


Aha.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tirevel
Gość






PostWysłany: (Kwiecień 17, 2007, 6:37 pm);    Temat postu:

Chyba że UHT z kartonika uznamy za gotowane. Chodziło mi o to, że nie lubię gorącego mleka.
Powrót do góry
Reindeer
Serwis



Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 1534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto szkła

PostWysłany: (Kwiecień 17, 2007, 9:41 pm);    Temat postu:

Sama woń gotowanego mleka mnie odstrasza, aczkolwiek lubię kakao i gorącą czekoladę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vkimi
Prezes



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 3717
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z miasta
Płeć: chłop

PostWysłany: (Kwiecień 18, 2007, 7:19 am);    Temat postu:

widzę różne gusta ...

Popijam gorące mleko z czosnkiem, cukrem i miodem. Dla zdrowotności i lepszego snu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tirevel
Gość






PostWysłany: (Kwiecień 18, 2007, 9:16 am);    Temat postu:

Aaa, to tak, o ile pamiętam dosyć skuteczne. Choć nie jestem pewna, czy dałabym radę wypić mleko z czosnkiem.

Rein, gorącą czekoladę i kakao jak najbardziej, byle bez kożucha oczko

A tak a propos, Wam też z czasem zmieniają się gusta? Jest coraz więcej rzeczy, których nie lubiłam jeszcze w wieku 14-15 lat a teraz mi smakują.
Powrót do góry
Reindeer
Serwis



Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 1534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto szkła

PostWysłany: (Kwiecień 18, 2007, 9:44 am);    Temat postu:

Tirevel napisał:
Aaa, to tak, o ile pamiętam dosyć skuteczne. Choć nie jestem pewna, czy dałabym radę wypić mleko z czosnkiem.


Nawet jakbyś dała to by się to źle dla Ciebie skończyło :wink:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tirevel
Gość






PostWysłany: (Kwiecień 18, 2007, 11:46 am);    Temat postu:

...zapewne nagłym lądowaniem na podłodze. Co nie zmienia faktu że i tak przemycam czosnek w znacznej ilości potraw, a Ty tego nie zauważasz jezor
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum widzi Wam się ? Strona Główna » Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
  ::  
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group   ::   template subEarth by Kisioł. Programosy   ::  
Regulamin