widzi Wam się ?
widzi nam się
FAQ  ::  Szukaj  ::  Użytkownicy  ::  Grupy  ::  Galerie  ::  Rejestracja  ::  Profil  ::  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ::  Zaloguj


Prześlij przepis

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum widzi Wam się ? Strona Główna » Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Martucha
Dyrektor



Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 1837
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: od Prusów

PostWysłany: (Wrzesień 9, 2008, 10:30 pm);    Temat postu: Prześlij przepis

Polecam mała gazetkę ukazującą się raz w miesiącu za jedyne 0,80 zł (slownie: osiemdziesiąt groszy!). W zeszłym tygodniu robilam sałatkę z pieczarek i makaronu, a dziś... minipizze na patelni... mniam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maluszek
Aktywista
Aktywista



Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto Wielkiej

PostWysłany: (Październik 27, 2008, 11:09 am);    Temat postu:

A Maluszek jako dziwny stwór kobiecy nie bałdzo przepada za robieniem ciast, placków itp itd=tego, czego faceci jednak nie robią w kuchni nigdy.
W sobotni poranek, przypomniawszy sobie piątkowy wieczór ;) Maluszek postanowiła upiec ciasto (wow, sama, z własnej i nieprzymuszonej woli? wow!).
Zabrało się więc dziecko do męczenie dwóch szklanek orzechów włoskich, tabliczki czekolady i jesczez trochę wyłuskiwania jej z innej, iście orzechowej ;) coś tam jeszcze dodała=przyprawa do piernika, mąka, 4 jaja, cukier i waniliowy, proszek do pieczenia...chyba wsjo. Wymamlała to razem i zalała foremkę... po czym już w trakcie pieczenia niebezpiecznie ciasto zaczęło roznąć i rosnąć i rosnąć aż... wypłynęło z lekka z foremki ;/
Ot, tak to jest jak się pozwala Maluszkowi bawić w pieczenie ciast ;)
Ale suma sumarum wyszło całkiem zjadliwie ;D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martucha
Dyrektor



Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 1837
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: od Prusów

PostWysłany: (Październik 27, 2008, 5:52 pm);    Temat postu:

Grunt, ze maluszek przeżył ;)
Praktyka czyni mistrzem, powodzenia w przyszłości!

PS. mniej proszku do pieczenia lub większą foremkę polecam wziąć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maluszek
Aktywista
Aktywista



Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto Wielkiej

PostWysłany: (Październik 27, 2008, 7:24 pm);    Temat postu:

Foremka była za mała ;/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vkimi
Prezes



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 3717
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z miasta
Płeć: chłop

PostWysłany: (Październik 27, 2008, 9:15 pm);    Temat postu:

jest pretekst wyjść na zakupy ;p
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Reindeer
Serwis



Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 1534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto szkła

PostWysłany: (Październik 28, 2008, 1:00 am);    Temat postu:

Maluszek napisał:

Ale suma sumarum wyszło całkiem zjadliwie ;D


Potwierdzam :) Wyszło bardzo dobre.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maluszek
Aktywista
Aktywista



Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto Wielkiej

PostWysłany: (Listopad 4, 2008, 10:48 pm);    Temat postu:

Reindeer napisał:
Maluszek napisał:

Ale suma sumarum wyszło całkiem zjadliwie ;D


Potwierdzam :) Wyszło bardzo dobre.


I wszyscy cali i zdrowi ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maluszek
Aktywista
Aktywista



Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto Wielkiej

PostWysłany: (Kwiecień 2, 2009, 7:51 pm);    Temat postu:

Więc dziś Maluszek robiła obiad - ziemniaczki, surówka i smażona ryba.
O rybie: porozcinać, wyczyścić, ściągnąć skórę, wyczyścić, płukać w wodzie, zostawić do jako takiego wyschnięcia, next - do jednego jajka wrzucić przyprawę do ryb, estragon i czosnek sproszkowany, wymamlać to razem i obtoczyć w tym rybkę a potem ją jeszcze w bułce tartej oraz smażyć na niezbyt dużym oleju.
Surówka: marchew, jabłko, sałata, por i cebula - wsjo pokroić, podrobić, zetrzeć w proporcjach jakie tam kto woli, dodać kolendrę, estragon i czosnek sproszkowany, next: wymamlać razem porządnie.
Smacznego :)


Ostatnio zmieniony przez Maluszek dnia (Kwiecień 2, 2009, 7:52 pm);, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maluszek
Aktywista
Aktywista



Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto Wielkiej

PostWysłany: (Kwiecień 26, 2009, 11:18 am);    Temat postu:

Wczoraj, między jednym a drugim wyjściem do Kyoto postanowiłam zrobić ciastka imbirowe, w skład których wchodzi sproszkowany imbir, proszek od pieczenia, jajka w liczbie dwóch oraz dwa żółtka, mąka, cukier, ciut ciut soli oraz smak na nie już po wypieczeniu :)
dobre są, choć mam ochotę wysmarować je z wierzchu dżemem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maluszek
Aktywista
Aktywista



Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto Wielkiej

PostWysłany: (Czerwiec 15, 2009, 11:14 pm);    Temat postu:

Z powodu takiego, że sezon truskawkowy wciąż trwa, Maluszek raczy rodzinę i znajomki deserem truskawkowym:
- kefir w liczbie jednego dużego
- śmietana duża, prawie cała
- żelatyna (łyżka)
- szklanka cukru zwykłego
- opakowanie cukru waniliowego
- truskawki ile tam kto chce (tak jakby na mamałygę)
Żelatynę zalać połową przegotowanej, ciepłej wody, zamieszać i poczekać aż ostygnie. W międzyczasie zmieszać ze sobą kefir, śmietanę, cukry. Następnie dodać do tego żelatynę i dokładnie wymieszać. Jak kto woli: truskawki dać na spód lub na wierzch, ewentualnie wymieszać razem. Ja robię tak, że na spód naczynek daję nabiały a na górę truskawki. Do dekoracji listek mięty oraz łyżeczka kakao usmiech


Ostatnio zmieniony przez Maluszek dnia (Czerwiec 15, 2009, 11:16 pm);, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vkimi
Prezes



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 3717
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z miasta
Płeć: chłop

PostWysłany: (Czerwiec 17, 2009, 9:16 pm);    Temat postu:

moja staruszka robi coś w ten deseń tylko dół jest biszkoptem, tak czy siak, jest to mój ulubiony deser
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Amy
Swojak



Dołączył: 24 Kwi 2007
Posty: 3083
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: ;)
Płeć: dziewczę

PostWysłany: (Czerwiec 20, 2009, 1:02 pm);    Temat postu:

trzeba spróbować zrobić jezor
***

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maluszek
Aktywista
Aktywista



Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto Wielkiej

PostWysłany: (Grudzień 1, 2009, 11:06 am);    Temat postu:

Chodzą po mnie ciastka cynamonowe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maluszek
Aktywista
Aktywista



Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto Wielkiej

PostWysłany: (Grudzień 24, 2009, 12:14 pm);    Temat postu:

Risotto takie trochę Maluszkowe:
cebula (lub kilka małych)
czosnek (kilka ziarenek)
kilka marchewek
seler
ryż (u mnie to akurat był jeszcze z gołąbków, czyli z grzybami i mocno doprawiony)
papryka ze słoika
trochę mięska (jakie tam lubicie)
bulion
Seler i marchew pokroić w kostkę i smażyć na małym ogniu na oleju. Cebulę i czosnek także pokroić w kostkę i wrzucić do wcześniejszych warzyw na patelni. Ryż zagotować na bulionie. Mięsko zależnie jakie macie, też wcześniej podsmażyć, ugotować lub od razu wrzucić do ugotowanego ryżu. Razem to wsjo wymieszać i gdyby było za suche, polać sosem... jaki lubicie do takich dań: pomidorowy, pieczarkowy,...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maluszek
Aktywista
Aktywista



Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Miasto Wielkiej

PostWysłany: (Lipiec 11, 2011, 6:08 pm);    Temat postu:

Zrobiłam ostatnio takie coś:
ugotowany ryż połączyłam z zeszkloną cebulką i czosnkiem, następnie dodałam do tego sól, pieprz, trzy jajka, jakieś 15 dag. sera żółtego w kawałkach i nieco imbiru w proszku; wsjo smażyłam na patelni niczym placki ziemniaczane. Wyszło pycha, zwłaszcza smak sera był wyczuwalny. Jako dodatek do tego, użyłam jeszcze pokrojonych, posolonych pomidorów z dużą ilością pieprzu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum widzi Wam się ? Strona Główna » Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
  ::  
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group   ::   template subEarth by Kisioł. Programosy   ::  
Regulamin