Autor |
Wiadomość |
Reindeer |
Wysłany: (Maj 16, 2007, 10:09 pm); Temat postu: |
|
Właśnie odkryłem, że z grzankami lepiej smakuje  |
|
 |
Amy |
Wysłany: (Maj 16, 2007, 6:24 pm); Temat postu: |
|
Nie przepadam..za zupą cebulową.. : o
No ale NIEKTÓRZY panowie umieją gotować.. :wink: |
|
 |
Maruda |
Wysłany: (Maj 16, 2007, 5:56 pm); Temat postu: |
|
błe
:wink: |
|
 |
Tirevel |
Wysłany: (Maj 16, 2007, 3:49 pm); Temat postu: |
|
Ano, nie da się ukryć, że wyszła Ci świetna
Zastanawiam się, czy podzielić się przepisem na chowder...wszak to moja specjalność
Czy ktoś z Was jest zainteresowany przepisem na świetną, prostą zupę z krewetkami, kukurydzą i papryką?  |
|
 |
Reindeer |
Wysłany: (Maj 16, 2007, 12:33 pm); Temat postu: Zupa cebulowa. |
|
Potrawa prosta acz nieco pracochłonna. Potrzeba do niej:
- cebule (ilość wg uznania, ale pół kilo to minimum)
- masło
- ser żółty
- kostki rosołowe 2-3
- jajko (opcjonalnie)
- grzanki pokrojone w kostkę (opcjonalnie)
- przyprawy (sól i co kto lubi)
Po obraniu cebule należy pokroić na drobne kawałki (co najmniej połówki plasterków). Do garnka w którym będziemy gotować wrzucić trochę masła i na tym podsmażyć cebule.
( warto co jakiś czas zamieszać i pilnować żeby się nie przypaliło)
Gdy cebula będzie już zeszklona (lekko przezroczysta) zalewamy ją zimną wodą (ilość proporcjonalna do ilości cebuli) i do tego dajemy kostki rosołowe. Gotujemy to na średnim ogniu bez przykrycia. Gdy zacznie wrzeć skręcamy ogień, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakiś czas (ok. 20 min.) aby cebula zmiękła.
Podaje się toto następująco:
Do talerza należy zetrzeć trochę sera żółtego i zalać to zupą. Można również wbić jedno jajko i posypać ją grzankami. Jako, że jest to dość ciężka potrawa, nie zaszkodzi popić ją P:
SMACZNEGO! |
|
 |