widzi Wam się ?
widzi nam się
FAQ
::
Szukaj
::
Użytkownicy
::
Grupy
::
Galerie
::
Rejestracja
::
Profil
::
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
::
Zaloguj
Forum widzi Wam się ? Strona Główna
»
Kulinaria
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Ważne informacje
----------------
Regulamin
Powitalnia
Kraj
----------------
Nasze miasto/wieś
Rekreacja i turystyka
Imprezy, koncerty, akcje, lokale...
Komunikacja
Edukacja
----------------
O Waszych szkołach/uczelniach
Korki
Przydatne linki
Zawodowo
----------------
Praca
Bolączki i radości
Kultura
----------------
Książki
Kino/teatr
Muzyka
Wasza twórczość
Multimedia
Hobby/Sporty
----------------
Dział sportowy
Kulinaria
Tylko hobby
Hyde Park
----------------
Czego robić nie należy
O wszystkim i o niczym
Loża Szyderców
Humor
Kupie/szukam/sprzedam
FotoGaleria
----------------
Archiwa Zdjęć
Galeria Użytkowników
Sprawy techniczne
----------------
Jakieś ale?
Zmiany na forum
Starocie
Nigdy nie zapomniani..
----------------
Odeszli..
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Martucha
Wysłany: (Maj 7, 2010, 6:56 pm);
Temat postu:
Ja też!
Właśnie zajadam słonecznik solony... mniam
Amy
Wysłany: (Maj 7, 2010, 4:40 pm);
Temat postu:
ja lubię sobie posolić.
vkimi
Wysłany: (Maj 4, 2010, 7:17 pm);
Temat postu:
nie łę tylko tak
Maruda
Wysłany: (Kwiecień 26, 2010, 11:22 pm);
Temat postu:
łę? XD
vkimi
Wysłany: (Kwiecień 26, 2010, 8:41 pm);
Temat postu:
stary, zastanów się co robi z Tobą piwo a potem pytaj innych o zastanowienie się nad czymś
Maruda
Wysłany: (Kwiecień 26, 2010, 10:47 am);
Temat postu:
To prawda. W tedy byśmy nic nie jedli. Moim zdaniem warto jednak zastanowić się czasem co jest nasza potrzebą a co nawykiem...
.
"Nadużywanie soli kuchennej jest jednym z czynników wpływających na powstawanie tzw. chorób cywilizacyjnych jak np. nadciśnienie tętnicze. Wyniki badań epidemiologicznych wskazują na związek nadmiernego spożycia sodu z nadciśnieniem tętniczym. W randomizowanych badaniach na każde 100 mmol (2,3 g) zmniejszonej dziennej podaży sodu ciśnienie skurczowe obniża się o 4–6 mmHg[2]. Zgodnie z zaleceniami AACE, pacjenci z nadciśnieniem lub ciśnieniem wysokim prawidłowym powinny ograniczyć dzienne spożycie sodu do mniej niż 3 g dziennie[3]. PTNT zaleca spożycie do 6 g soli kuchennej na dobę (co odpowiada 2,3 g sodu)[4], a ESC/ESH < 3,8 g chlorku sodu (1,5 g sodu) lub przynajmniej < 5 g NaCl (< 2 g sodu)"
źródło: Ciocia wikipedia
6 gram? Hmm. to chyba jedna szczypta soli
vkimi
Wysłany: (Kwiecień 25, 2010, 12:02 pm);
Temat postu:
ale jak tak patrzeć to do wszystkiego można się przyczepić, do nawozów, chloru, sztucznych składników dodawanych i w ogóle..
Maruda
Wysłany: (Kwiecień 21, 2010, 10:43 pm);
Temat postu:
vkimi napisał:
kiedyś dawno dawno temu gdy nie było lodówek mięso trzymało się w soli (nie psuło się)
to prawda sól jest ważna. I Maluszek ma rację: spożywamy jej stanowczo za dużo
np: solimy ziemniaki do obiadu z solonym mięsem schabowym z "małosolnymi" ogórkami (w których jak na ironie jest w pierony soli). Prócz tego rankiem jajka na miękko w którym każdy kęs jest solony...
Co do mięsa pamiętam jak moja babcia i prababcia z racji tego że nie miały prądu mięso, nabiał, spuszczały do studni głębinowej lub trzymały je w tzw ziemiankach, pomiędzy kamieniami.
Martucha
Wysłany: (Kwiecień 21, 2010, 5:49 pm);
Temat postu:
vkimi napisał:
kiedyś dawno dawno temu gdy nie było lodówek mięso trzymało się w soli (nie psuło się)
dziś też się pekluje, zwłaszcza przed wędzeniem..Nie ma to jak swojska wedzonka i kiełbasa domowego wyrobu...
vkimi
Wysłany: (Kwiecień 21, 2010, 5:31 pm);
Temat postu:
kiedyś dawno dawno temu gdy nie było lodówek mięso trzymało się w soli (nie psuło się)
Maluszek
Wysłany: (Kwiecień 21, 2010, 4:35 pm);
Temat postu:
Ja używam mało soli. Wiem, że działa źle i dlatego ograniczam ją samą w sobie, ponieważ wiele przypraw ma dodatkowo w swoim składzie sól. Zamiast soli wolę użyć innych, mocnych przypraw, takich jak pieprz, curry czy kardamon.
Maruda
Wysłany: (Kwiecień 21, 2010, 9:46 am);
Temat postu: Sól
http://www.psz.pl/tekst-30162/USA-Wladze-chca-ograniczya-ilos-soli-w-zywnosci
"Ograniczanie ilości soli miałoby być rozłożone na wiele lat, dzięki czemu konsumenci nie wyczuliby nagłej zmiany smaku mięsa, sosów, pieczywa i tysięcy innych produktów.
W ciągu ostatnich 30 lat ilość soli w przetworzonej żywności oraz w posiłkach oferowanych w barach i restauracjach znacznie wzrosła. Tylko niektóre firmy zdecydowały się dobrowolnie ograniczyć zawartość tej substancji.
Tymczasem, nadmiar soli jest przyczyną poważnych chorób serca i układu krążenia. Według lekarzy, zmniejszenie o 3 gramy dziennego spożycia soli uratowałoby w Stanach Zjednoczonych przed śmiercią dziesiątki tysięcy osób. Jednak ludzie mają wrodzone przywiązanie do soli. Wiele badań wykazało, że produkty mniej słone powszechnie uważane są za mniej smaczne.
"
Solone ziemniaki, solone jajka solony ryż. Ja od pewnego czasu unikam (staram się) solenia i spożywania soli. Czuje się z tym dobrze
)
::
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
::
template subEarth by
Kisioł
.
Programosy
::
Regulamin