widzi Wam się ?
widzi nam się
FAQ
::
Szukaj
::
Użytkownicy
::
Grupy
::
Galerie
::
Rejestracja
::
Profil
::
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
::
Zaloguj
Forum widzi Wam się ? Strona Główna
»
Kulinaria
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Ważne informacje
----------------
Regulamin
Powitalnia
Kraj
----------------
Nasze miasto/wieś
Rekreacja i turystyka
Imprezy, koncerty, akcje, lokale...
Komunikacja
Edukacja
----------------
O Waszych szkołach/uczelniach
Korki
Przydatne linki
Zawodowo
----------------
Praca
Bolączki i radości
Kultura
----------------
Książki
Kino/teatr
Muzyka
Wasza twórczość
Multimedia
Hobby/Sporty
----------------
Dział sportowy
Kulinaria
Tylko hobby
Hyde Park
----------------
Czego robić nie należy
O wszystkim i o niczym
Loża Szyderców
Humor
Kupie/szukam/sprzedam
FotoGaleria
----------------
Archiwa Zdjęć
Galeria Użytkowników
Sprawy techniczne
----------------
Jakieś ale?
Zmiany na forum
Starocie
Nigdy nie zapomniani..
----------------
Odeszli..
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Gość
Wysłany: (Lipiec 19, 2008, 9:28 pm);
Temat postu:
Też się zgodzę:-)
Jest też wesja, że do szpinaku wbijamy jajko i też jest dobra :-)
Amy
Wysłany: (Lipiec 19, 2008, 9:24 pm);
Temat postu:
vkimi napisał:
szpinak mniam z jajkiem sadzonym i młodymi kartoszkami :)
z tym się zgodzę ; )
vkimi
Wysłany: (Lipiec 19, 2008, 9:22 pm);
Temat postu:
szpinak mniam z jajkiem sadzonym i młodymi kartoszkami :)
Gość
Wysłany: (Lipiec 18, 2008, 10:38 pm);
Temat postu:
Jak byłam mała, to szpinak b. lubiłam, potem mi się to lubienie odwidziało, a teraz znowu za nim przepadam :D
Amy
Wysłany: (Lipiec 18, 2008, 10:45 am);
Temat postu:
Niekoniecznie. Są takie dzieci które jedzą z ochotą szpinak. A mi tak średnio podchodzi.. ale jak jest dobrze przyrządzony to jest dobry.
Tirevel
Wysłany: (Maj 17, 2007, 9:32 am);
Temat postu:
Jest - tym, że umiejętności kulinarne odziedziczyłam na szczęście po jakimś dalszym praprzodku
vkimi
Wysłany: (Maj 17, 2007, 9:00 am);
Temat postu:
Tirevel napisał:
Spróbuj szpinaku mojej mamy - zmienisz zdanie w tempie ekspresowym
Jest się czym chwalić ;] W(
Tirevel
Wysłany: (Maj 17, 2007, 12:05 am);
Temat postu:
Spróbuj szpinaku mojej mamy - zmienisz zdanie w tempie ekspresowym
Maruda
Wysłany: (Maj 16, 2007, 8:42 pm);
Temat postu:
szpinak ist mniam!!!!
Tirevel
Wysłany: (Styczeń 21, 2007, 11:08 pm);
Temat postu:
A, to myśmy z kumpelą praktykowały "śniadania nad Odrą", czyli bułka, twarożek i rzodkiewki - produkcja kanapek w jednym z najbardziej ludnych miejsc nad rzeką.
Reindeer
Wysłany: (Styczeń 21, 2007, 9:42 pm);
Temat postu:
Równie ciekawym pomysłem jest jedzenie konserwy bagnetem koło klasztoru w Komańczy. Spojrzenia przybywających na mszę... bezcenne
vkimi
Wysłany: (Styczeń 21, 2007, 9:20 pm);
Temat postu:
Prawie jak Małkowski...
Ciekawym pomysłem jest zakup serka topionego z ziołami i bułki. A jeszcze ciekawszym przygotowanie z tego posiłku na głównej ulicy w Gliwicach, na przepełnionym przystanku autobusowym, siedząc niewinnie na krawężniku. To my, czyt. ja i kolega
Prawie robi wielką różnicę...
Reindeer
Wysłany: (Styczeń 18, 2007, 3:44 pm);
Temat postu:
Tja, szpinak faktycznie bywa niejadalny (lub raczej jadalny z trudem), choć przyznaję, że powyższy przepis rzeczywiście pozwala przekonać się do tego kontrowersyjnego warzywa
Tirevel
Wysłany: (Styczeń 18, 2007, 12:40 pm);
Temat postu: To, czego dzieci nie lubią ;)
Danie lekko kontrowersyjne, znienawidzone przez najmłodszych, a i przez dorosłych nierzadko unikane ze względu na powstałą w dzieciństwie awersję.
Szpinak.
Otóz jestem na etapie udowadniania mojej drugiej połówce, że szpinak nie tylko da się przyrządzić w taki sposób, żeby był jadalny, ale żeby był wręcz smaczny. Niniejszym przepis na szpinak do naleśników, zwany przeze mnie "szpinakiem po ludzku":
Paczkę mrożonego szpinaku wrzucamy do garnka, oczywiście uprzednio odpakowawszy go z folii.
Podgrzewamy, żeby się roztopił, od czasu do czasu wylewając wyciekającą z niego wodę. Kiedy mrożonka zamieni się w papkowata breję, cały czas podduszamy (bez przykrywki) - uwaga, ważne, żeby nie zmienił koloru na żółtawy! Ma być cały czas ciemnozielony. Jak już będzie gorący, wkruszamy dwie kostki czosnkowe Knorra (świeży czosnek jednak nie pasuje), dodajemy szczyptę soli i trochę pieprzu i dusimy dalej. Tu następuje rozdzielenie się na dwie wersje.
Wersja a), podstawowa: następnie dodajemy kilka dużych, drobno posiekanych liści bazylii i, jeśli posiadamy, ze 2 łyżeczki zielonej czubrycy (przyprawa bułgarska, do nabycia w sklepach z przyprawami i zdrową żywnością. Koniecznie zielona, bo czerwona jest wściekle ostra), mieszamy, dusimy, dodajemy 15-20 dkg startego sera żółtego (najlepiej takiego o zdecydowanym, lekko ostrym smaku), mieszamy na ogniu aż zrobi sie z tego jednolita masa, smarujemy naleśnik, posypujemy świeżym, pokrojonym w drobną kostkę pomidorem (nie wiedziec czemu napisało mi się "makaronem") i zawijamy.
Wersja b), wzbogacona: zanim dodamy bazylię i czubrycę, dodajemy drobno pokrojone, gotowane różyczki brokułów (1/2 objętości samego szpinaku) i miksujemy. Natępnie: patrz wersja a).
Do naleśników ze szpinakiem pasuje sos zrobiony z majonezu i jogurtu naturalnego, niestety nie podam stosunku tych substancji, bo nie pamiętam, zawsze robię na wyczucie. Bodajże 3 łyżki majonezu na mały kubeczek jogurtu + sól i pieprz.
Kiedy byłam mała, moja rodzicielka uparcie faszerowała mnie szpinakiem, niestety przyrządzonym w najgorszy możliwy dla mnie sposób, czyli przegotowanym z solą, czosnkiem i śmietaną. Świństwo było niejadalne i regularnie lądowało w donicy z palmą, kiedy nikt nie patrzył. Co ciekawe, udało mi sie zrobić jadalny szpinak przy pierwszej próbie;)
::
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
::
template subEarth by
Kisioł
.
Programosy
::
Regulamin